Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

Ως πότε θα βάλλουν κατά του τόπου μας;


Πέρασαν πάνω από σαράντα χρόνια από τότε που εγκαταστάθηκε το Πεδίο Βολής της Αεροπορίας σε εκτάσεις της Κρανιάς Ελασσόνας.Επρόκειτο για εύφορες εκτάσεις που θα μπορούσαν να αποδώσουν στην τοπική οικονομία, και οι οποίες τώρα έχουν μετατραπεί σε κρανίου τόπο, κληρονομιά για τις επερχόμενες γενεές.
 Το χωριό μας, η Κρανιά, αλλά και όλη η γύρω περιοχή σε απόσταση μιας μεγάλης ακτίνας, έχει πληρώσει αυτή την εγκατάσταση του Πεδίου Βολής και την πληρώνει καθημερινά σε πολλά επίπεδα. Η υποβάθμιση του περιβάλλοντος και η μόλυνσή του είναι ίσως μη αναστρέψιμη μετά από τόσα χρόνια ενεργούς χρήσης του Πεδίου Βολής Κρανέας. Η διαχρονική υποβάθμιση του περιβάλλοντος συντελείται μάλιστα σε μια ευρεία περιοχή όπου ο πρωτογενής τομέας παραγωγής είναι ακόμη ακμαίος.  Εξίσου σημαντικό βέβαια, είναι το γεγονός ότι η εγκατάσταση του συγκεκριμένου Πεδίου Βολής έχει κοστίσει ήδη σε ζωές αθώων πολιτών. Πόσες φορές κινδύνευσε να βομβαρδιστεί κατά λάθος κατοικημένη περιοχή; Θυμίζουμε  για παράδειγμα το ατύχημα με τη βόμβα που έπεσε στην άκρη του χωριού της Κρανιάς, στις αρχές της δεκαετίας του '80. Πόσες φορές όλα αυτά τα χρόνια, οι Κρανιώτες και οι κάτοικοι των γύρω περιοχών (επηρεάζονται οι κάτοικοι τεσσάρων νομών: Λάρισας, Τρικάλων, Γρεβενών και Κοζάνης) ένιωσαν ότι ζούνε στην πρώτη γραμμή εμπόλεμης ζώνης με τα αεροπλάνα να πετούν κυριολεκτικά πάνω από τα κεφάλια τους και να...βρυχώνται εκκωφαντικά;
Κάποιες προσπάθειες - όχι μικρές - που έγιναν από μεριάς των κατοίκων της Κρανιάς πριν είκοσι και πλέον χρόνια δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα, αφού όχι μόνο δεν απομακρύνθηκε το Πεδίο Βολής,
αλλά δεν υπήρξαν ούτε καν αντισταθμιστικά οφέλη από μεριάς Πολιτείας για τους κατοίκους της περιοχής. Εδώ και πολλά χρόνια δεν έχουν γίνει προσπάθειες για το φλέγον θέμα της απομάκρυνσής του Πεδίου Βολής με το πρόβλημα ωστόσο, να παραμένει ,και τις προσπάθειες να μένουν ως μια παλιά...αγωνιστική ανάμνηση.
Φέτος ειδικά ,στις 5 και 6 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο ΠΒ Κρανέας η διακλαδική άσκηση ʽʼΓυπαετός 2013ʼʼ.Η άσκηση περιελάμβανε βολές αέρος - εδάφους πραγματικών όπλων από αεροσκάφη της ΠΑ σε συνεργασία με καταδείκτες laser από το έδαφος και τον αέρα.
Στην άσκηση συμμετείχαν από πλευράς ΣΞ επιθετικά Ε/Π AH-64A και D και ομάδες ειδικών δυνάμεων και από πλευράς ΠΑ αεροσκάφη F-16, F-4 και A-7.
Στις 3 Ιουλίου θα διεξαχθεί η μεγάλη αεροπορική άσκηση "Καμπέρος". Τέτοια άσκηση έχει να γίνει περίπου δεκαπέντε χρόνια, αφού είναι μεγάλη και το κόστος της για μια Πατρίδα μάλιστα που αιμορραγεί οικονομικά, δυσβάστακτο.
Η άσκηση με την κωδική ονομασία "Καμπέρος" έχει λάβει το όνομά της από τον Έλληνα πρωτοπόρο αεροπόρο Δημήτριο Καμπέρο, ο οποίος συμμετείχε στους Βαλκανικούς πολέμους και στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Λόγω των ριψοκίνδυνων πτήσεών του, του δόθηκε το παρατσούκλι "Τρελοκαμπέρος", χαρακτηρισμός που έμελλε να μείνει ως λαϊκή ρήση. 
 Στην άσκηση "Καμπέρος 2014" προβλέπεται η εκτέλεση βολών από το σύνολο των αεροσκαφών της ΠΑ, τόσο με κατευθυνόμενα όπλα αέρος – εδάφους όσο και με βόμβες γενικής χρήσεως. Παράλληλα, δεν αποκλείεται η άσκηση αυτή να αποτελέσει και το κύκνειο άσμα των βομβαρδιστικών αεροσκαφών A-7E/TA-7C Corsair της 336 Μοίρας.
Αξίζει δε να σημειωθεί πως η ΠΑ σχεδιάζει να δώσει τη δυνατότητα στους δημοσιογράφους να καταγράψουν την συγκεκριμένη άσκηση που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Ιούλιο, διοργανώνοντας Media Day.
Σύμφωνα με πληροφορίες την άσκηση ενδέχεται να παρακολουθήσει εκτός από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κάρολος Παπούλιας.
Είναι λοιπόν, αγαπητοί συμπατριώτες, φίλες και φίλοι, μια θαυμάσια ευκαιρία να ξαναθέσουμε το πρόβλημα στις ηγεσίες και στα Μ.Μ.Ε. που θα παρακολουθήσουν τη συγκεκριμένη άσκηση.
Θα πρέπει να αποδείξουμε σ΄αυτούς που αποφασίζουν για εμάς, χωρίς όμως εμάς, αλλά και στους εαυτούς μας, ότι είμαστε εδώ, ζωντανοί, και παλεύουμε για τον τόπο μας, που εξαιτίας πολλών διαχρονικών αποφάσεων τους, βιώνει καθημερινά την εγκατάλειψη. Είναι καλό λοιπόν να οργανωθεί μαζική διαμαρτυρία όλων των κατοίκων και μάλιστα όχι μόνο της Κρανιάς, αλλά και όλων των γύρω χωριών (Δεσκάτη και γύρω χωριών της, χωριών της Ελασσόνας). 
Με μπροστάρη το Δήμο Ελασσόνας και τους διαφόρους Συλλόγους, εντός και εκτός των χωριών μας, είναι ευκαιρία να γίνει παράλληλα και έγγραφη διαμαρτυρία ζητώντας την άμεση απομάκρυνση του Πεδίου Βολής, θέτοντας παράλληλα και τα φλέγοντα προβλήματα του τόπου μας που αναζητούν άμεσα λύση (ιατρική περίθαλψη, κίνητρα για νέους αγρότες κ.α).Βεβαίως για το Δήμο είναι μια μεταβατική περίοδος, αλλά παράλληλα και μια ενωτική πρόκληση  για όλες τις Δημοτικές Παρατάξεις (παλαιές και νέες) να διεκδικήσουμε όλοι μαζί τα αυτονόητα για τον τόπο μας, που εδώ και χρόνια βάλλεται πολλαπλώς. Η προσπάθεια αυτή για το οξύ πρόβλημα του Πεδίου Βολής είναι ανάγκη να έχει και δυναμική συνέχεια μέχρι και την τελική του κατάργηση. Είναι καιρός επιτέλους να απαγκιστρωθούμε από μικροπολιτικές  πρακτικές και την τακτοποίηση ατομικών αναγκών, περνώντας δυναμικά στη συλλογικότητα και στο κοινό καλό για να επιβιώσουμε στον τόπο που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε.

Χ.Γ.

Φωτογραφία:veteranos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου