Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2020

Η Πολιτική δεν είναι πλάκα!

 


Πότε ακούσατε πολιτικό να κάνει αυτοκριτική προσωπική ή για το χώρο που εκπροσωπεί; Πότε ακούσατε τελευταία φορά πολιτικό να ζητάει συγγνώμη για λάθη, παραλείψεις κ. ά τα οποία επηρεάζουν αρνητικά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τη ζωή πολλών ή λιγότερων ανθρώπων; Η αυθόρμητη απάντηση είναι ποτέ ή σχεδόν ποτέ. Αυτή η διφυής ερώτηση και η απάντησή της αποκαλύπτουν παταγωδώς την (εν πολλοίς ανύπαρκτη) πολιτική παιδεία τόσο των αρχόντων όσο και των αρχομένων. Ειπώθηκε πως η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού. Ίσως. Αλλά μη χάσουμε και τα αυτονόητα. Στον τόπο που κατά πως λένε (πολύ μακρινά σήμερα πια) γεννήθηκε η δημοκρατία και ο Περικλής, ψάχνουμε σαν τον Διογενή να βρούμε Πολιτικούς και Πολίτες (με  κεφαλαία γράμματα και χωρίς εισαγωγικά).

Το πρόβλημα φαίνεται να ξεκινάει από την προεκλογική περίοδο και ασφαλώς συνεχίζεται και μετεκλογικά. Ποιοι είναι αυτοί που κατέρχονται υποψήφιοι και με τι κίνητρα; Είναι έντιμοι (γιατί άραγε αυτοί, συνήθως, δεν θέλουν να ασχοληθούν με την πολιτική;), με γνώση (ούτε αυτοί, συνήθως, θέλουν), με πολιτική παιδεία και διάθεση κοινωνικής προσφοράς (ούτε αυτοί θέλουν, προσφέρουν από αλλού) ή στερουμένων των παραπάνω διαθέτουν, ωστόσο, χρήμα (ενίοτε ουκ ολίγο) για προεκλογικό αγώνα (διαφήμιση, πληρωμένες συνεντεύξεις, φωτογραφίσεις, image makers κλπ), συγγενολόι (για τοπικά και δημοτικά συμβούλια), δημοφιλία (ηθοποιοί, τραγουδιστές, δημοσιογράφοι κ.ά.); Ποια είναι τα κριτήρια για να ενταχθεί κάποιος /α σε ψηφοδέλτιο; Θα είχε σίγουρα μεγάλο ενδιαφέρον να μπορούσαμε να ακούσουμε τους σχετικούς διαλόγους πριν γραφτούν τα ονόματα στο ψηφοδέλτιο. Και, τελικά, ποιος είναι ο στόχος των υποψηφίων; Να αλλάξουν τη ζωή των πολιτών προς το καλύτερο ή  μονάχα τη δική τους (προς το καλύτερο, σαφώς); Πώς θα μας πείσει (ούτε καν τον απασχολεί βέβαια) κάποιος που ξόδεψε χιλιάδες ευρώ για να εκλεγεί ή/και έλιωσε πολλά ζευγάρια παπούτσια στον προεκλογικό αγώνα ότι το έκανε για να προσφέρει μετέπειτα στον λαό;

Όλα τα παραπάνω είναι γνωστά σε όλους μας. Απλά, κοινότυπα. Και αυτό είναι το βασικό πρόβλημα ημών των ψηφοφόρων: ο πολιτικός και κοινωνικός μιθριδατισμός. Οι περισσότεροι ψηφοφόροι δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ότι η Πολιτική είναι πολύ σοβαρή υπόθεση. Έχει να κάνει άμεσα με την ίδια τη ζωή μας, στην καθημερινότητα μας, αλλά και μακροπρόθεσμα. Δεν ψηφίζουμε για πλάκα, ούτε εκχωρούμε τη ζωή μας να τη διαχειρίζονται πλακατζήδες. Η Πολιτική δεν είναι πλάκα!

Χρήστος Γκουνέλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου